Higurashi na Naku Koro Ni (Kiedy cykady płaczą)
Tutaj taka mała recenzja z Azunime:
Hinamizawa to malutka mieścina, do której przenosi się Keiichi Maebara. Początkowo życie w miasteczku to sielanka – chłopak większość czasu spędza z koleżankami, które przyjęły go do swojego klubu. Wkrótce jednak spokój Keiichiego zostaje zburzony przez informację o rzekomym mordzie dokonanym ongiś w Hinamizawie...
Tego anime są dwie serie z których pierwsza to przedstawienie zagadki a druga to jej rozwiązanie, nie długo będzie wydana trzecia seria, klimaty prawdziwego horroru. Gorąco polecam ^^
Jeśli ktoś oglądał to proszę o podzielenie się swoimi przeżyciami ^^
Ashita made =^.^=
Co za seria!
Przez pierwsze .. 9 ep nie mogłam się odnaleźć. Nawet przez monitor mojego komputera czułam duchotę tej małej mieściny.
Z drugiej strony 2 seria bardziej przypadła mi do gustu. może dlatego, że nie musiałam patrzeć na odrywane paznokcie.. br.
Cóż ja wolałam jednak pierwszą serię, bardzo mi się podoba ten zabieg powtarzania historii z różnych perspektyw Ukazały się już na oficjalnej stronie Higurashi szkice postaci do trzeciej serii "Umineko no Naku Koro Ni"
jOŁ ~.┼
na kreskę po prostu patrzeć nie mogę. Prostota sama w sobie. brr. nie przebrnęłam przez to anime, nie dało rady ;/
a wiesz, kreska ( i kolorystyka!) też była celowa ^
Stwarzanie pozorów.
Pamiętam kiedy mój brat zaglądając mi przez ramie zobaczył fragment epizodu i z ironią spytał "boże, i ty wciąż oglądasz takie bajki?"
Ładne mi bajki . anime naprawdę daje w kość.!!
jOŁ ~.┼
huah xD tak, jak moja siostra.
Cóż grafika jest i nie jest specjalnie, ale w drugiej serii nieco się poprawia, tak samo animacja. Powracając do pierwszej serii, design drugoplanowych postaci jest do zniesienia, czego nie można powiedzieć o głównych bohaterach ( ta Rika, jej chude rączki i beznadziejna grzywka). Mimo to i tak warto obejrzeć, choćby ze względu na fabułę
jOŁ ~.┼
a od którego odcinka tak około fabuła zaczyna się rozkręcać?
K.wa, muszę kiedys porządnie usiąść i przebrnąc przez ten początek... wrr.
Wiesz to nie jest typowe anime że jest sobie kilkanaście, czy kilkadziesiąt odcinków przez to fabuła, wszystko ładnie pięknie i chronologicznie. Tutaj jest tak że załóżmy co 4 odcinki historia tak jakby jest od początku (to jest dzielone na rozdziały), tyle że z innym przebiegiem, a zakończeniem często podobnym czyli krwawym. Dzięki temu poznajesz coraz więcej elementów fabuły i zagadka się powoli powoli rozwiązuje (ale tylko trochę, bo po to właśnie seria Kai xD). Dlatego ciężko powiedzieć, od którego odcinka to się tak rozkręca. A ile odcinków obejrzałaś, bo to już po kilku wciąga i staje się ciekawe.
Ostatnio edytowany przez KonaKona (2009-01-13 14:16:19)
jOŁ ~.┼
obejrzałam 4 i nie jestem zachwycona, pomimo, że parę osób, znających mój (dośc wybredny...) gust uważało, że z całą pewnością mi się spodoba.
Ehh... już nie wiem co Ci powiedzieć, ja też jestem wybredna i grafika mnie na początku poraziła, ale i tak obejrzałam i powiem Ci że nieźle działa na psychę (jak jesteś wrażliwa)
jOŁ ~.┼
KonaKona, moja psychika i tak już jest na skrajach wytrzymałości, więc takie anime z pewnością mi nie zaszkodzi. ;D Zobaczem, zobaczem ;]
Hihi super! Mam nadzieję, że Ci się spodoba:D