no tych sklepów z mangami by siê przyda³o ale i tak mangowy rynek w polsce kuleje i to ostro =-=
Bo on siê rozwija, kiedy¶ by³o du¿o gorzej...
Skany mo¿na czytaæ ale je¿eli jest jaka¶ manga wydawana w polsce, to prawdziwy otaku powinien j± kupiæ nawet je¿eli ju¿ j± przeczyta³
Znaczy, ¿e nie tylko ja tak robiê?
Zdecydowanie kupione! Tylko kilka tytu³ów przeczyta³am w internecie(m.in. Koudelkê), ale jestem zdecydowanie za kupionymi i - tak jak kilka osób przede mn± - lubiê wpatrywaæ siê w tomiki ulubionej mangi, stoj±cej cichutko na pó³eczce ^^.
To ró¿nie, ale najczê¶ciej kupuje mangi (chyba, ¿e portfelik chudszy).
Skany czytam tylko wtedy, gdy:
-danego tytu³u nie ma w Polsce
- Ma zostaæ wydany, ale nigdy nie mia³am z nim styczno¶ci i chcê sprawdziæ
kupione, lubiê czasami spojrzeæ na moj± kolekcje z dum± i trochê powzdychaæ
Zawsze mogê z³apaæ za mangê i w przyp³ywie zainteresowania sobie ja przeczytaæ po raz enty ^^
Z reszt± ja nie mogê czytaæ mangi na komputerze bo jak czytam to oczy mi wyp³ywaj±
Czytujê na skanach tasiemce, ostatnie chaptery Bleacha i One Piece. Oprócz tego ka¿d± mangê, która jest niewydana w Polsce a z jakiego¶ powodu mnie zainteresowa³a. Ale szczerze mówi±c wole wersjê papierow±. Tak jako¶ mi³o jest pog³askaæ ulubiona ok³adkê ^^
Jaki¶ czas temu prze³ama³em w sobie blokadê czytanie tylko wersji papierowych baaaa nawet zosta³em grafikiem przy, skalacjach ale nie mang. Tylko sobie obieca³em, ¿e nie tknê skanów tytu³ów papierowych, które kupuje a takowych trochê jest, bo po 2 latach zbierania mam 180 ró¿nych tomików. Zgrzeszy³em tylko z Naruto i przeczyta³em parê skanów od Ukrytej Wioski ale wiêcej tego nie zrobiê bo „wioska” to jest ale z ludzi odpowiedzialnych tam za grafikê.
Wad± skalacji, na które do tej pory trafi³em jest ich strasznie s³aba jako¶æ. Nie chodzi mi ju¿ o sam± obróbkê graficzn±, która te¿ jest do dupy lub nie ma jej totalnie. Skupie siê na liternictwie nie do¶æ, ¿e polskie znaki s± pomijane to i dzielenie wyrazów kuleje strasznie. Dobór 10 rodzajów czcionek do jednego tytu³ te¿ nie jest dla mnie jasny :P Wiem ¿e to projekty od fanów dla fanów ale trzeba w³o¿yæ w to wiêcej pracy bo naprawê jest slaboooooooo i rado¶æ z czytania jest znikoma
Porównam tak: czyta³am One Piece na skanach i teraz czytam to co zawarte w tomiku. Pan Dyba³a naprawdê odwala kawa³ dobrej roboty T³umaczenie bardzo mi siê podoba. Podobnie mam z t³umaczeniem FMA. Jednak nie to co t³umacz profesjonalny
Ja tak¿e, jak wiêkszo¶æ, wolê lekturê na ¿ywca. Mangi w internecie czytam tylko wtedy, gdy nie s± wydane w Polsce, albo, gdy tak jak wy, nie mam kasky :xx
W sumê to siê cieszê, ze mo¿na niektóre kangi przeczytaæ w internecie, w sumie mo¿na du¿o zaoszczêdziæ, ale jednak nie ma to jak papierowe wersje na Polce ^^
No ja mam tak samo, powoli zaczynam kolekcjonowaæ niektóre mangi, no ale czasem z kasa s± problemy, bo przychodz± inne wydatki jak nowe buty czy co¶ i oczywi¶cie g³upie podrêczniki na uczelniê. Wiêc nie pozostaje mi nic jak czytaæ na intranecie lub drukowaæ, bo moje oczy za d³ugo nie lubi± patrzeæ w monitor.
Je¶li chodzi o mangê, to online. Czemu? I tak do¶æ kasy wydaje na ksi±¿ki, jakby dosz³a do tego manga, to bym zbankrutowa³. Dochodzi do tego te¿ zestawienie cen mang i ksi±¿ek - tomik mangi to niech bêdzie, ¿e pó³ godziny zabawy w cenie oscyluj±cej wokó³ 20-30 z³oty. Dla porównania jeden tom Sagi wied¼miñskiej (który rozrywki dostarcza jednak na kilkukrotnie d³u¿szy czas) to tak¿e koszt 30 z³oty. Czyli w moim odczuciu lepiej pieni±dze przeznaczyæ na ksi±¿ki, ni¿ mangê.