Chindogu. Dla niektórych to dzie³a sztuki, wynalazki, które nawet je¶li nie u³atwi± ¿ycia, to na pewno je urozmaic±. Inni uwa¿aj±, ¿e to jedynie bezu¿yteczne ¶mieci.
Co oznacza "chindogu"? Okre¶lenie to powsta³o w wyniku po³±czenia dwóch japoñskich s³ów: "chin", co oznacza "dziwny" i "dogu", czyli "narzêdzie". Wymy¶li³ je japoñski komik Kenji Kawakami, fan i znawca dziwnych, japoñskich wynalazków. Najczê¶ciej chindogu okre¶la siê jako japoñsk± sztukê konstruowania genialnych gad¿etów, które z jednej strony stanowi± idealne rozwi±zanie jednego z problemów codziennego ¿ycia, z drugiej natomiast powoduj± tysi±ce nowych trudno¶ci. Poza tym, s± ma³o popularne, czêsto wprawiaj± w³a¶cicieli w zak³opotanie i - zdaniem krytyków - zupe³nie do niczego siê nie przydaj±.
z serwisu deser.pl
Przyk³ady:
DRYER FOR NAILS
BUTTER IN STICK
UMBRELLA TIE
LIPSTICK MASK
SPAGETTI COOLING
FOR COLD
GLASSES FOR EYE DROPS
HELMET
(jeden z moich ulubionych)
FINGER TOOTH BRUSH
Co s±dzicie o chindogu? : D
m ¿adne zdjêcia mi siê nie wyswietlaj± jestes pewna, ¿e dobrze wsadzi³a¶ linki?
Musisz skopiowaæ link i wkleiæ do paska przegl±darki, wtedy wyskakuj±
Teraz powinno wszystko siê wy¶wietlaæ. Obrazki wstawiano z Picassy i dlatego linki nie dzia³a³y, wiêc trochê to obesz³am : )
Nie wiedzia³em ,¿e tak to siê nazywa.. widzia³em pe³no takich ''wynalazków'' w necie. Jak dla mnie to fajnie ,¿e ludzie takie rzeczy tworz±, nie wiem dlaczego ,niektórzy ludzie czepiaj± siê tego. Dajmy przyk³ad: Mas³o w tubce po kleju.- Na pewno wygodniejsze ni¿ smarowanie no¿em. Przynajmniej takie jest moje zdanie. Z tych przyk³adów ,które dy poda³a¶ Suri podobaj± mi siê wszystkie.. ale najbardziej parasolo-krawat. :'3
Bardzo podoba³by mi siê takie sweterki :
~ tylko w innych, gustowniejszych wzorach ;'D Np. Taki sweterek jaki ma Matryoshka Kaito :
obojêtnie ,który ;'D
Tak poza sweterkiem xD
~ Podoba mi siê taki rozlewacz keczupu na pilota. Przyda³y by siê do restauracji lub bardziej do pabu bo tam zazwyczaj jest taki fajny duuu¿y blaaat. o3o
Oraz jedno z lepszych:
~ to jest extraaa... Jak siê tak idzie ulic± i w ogóle na Cb nie kapie... I masz pod parasolem swój ma³y ¶wiat xD Te zwyczajne parasole i tak nie wiele daj±. Takie co¶ na rynek mogliby wypu¶ciæ. ^u^
To ostatnie widzia³am, ale nie chcia³o mi siê wklejaæ wszystkich wynalazków, wiêc wybra³am tylko parê xD
Ten rozlewacz do keczupu jak dla mnie trochê przekombinowany, za to sweterek jest niez³y : D
To pierwsze to takie mega w stylu Japoñczyków xD
Wciskasz guziki, ¿eby robiæ zdjêcia wieloma aparatami jednocze¶nie. Nic ciê nie ominie. A przecie¿ Japoñczycy s± znani z tego, ¿e lataj± ze swoimi malutkimi aparatami fotograficznymi i robi± zdjêcia czemu popadnie : )
ah no tak! Teraz widzê! To aparaty! Epickie odkrycie! xD
Kurde ale jestem ¶lepy. Chyba zrobiê zbiórkê a okulary dla mnie.. A wracaj±c do pszczoteczki-palca do zêbów- My¶lê ,¿e to by siê nie sprawdzi³o.. Dlaczemu? Dlatego ,¿e palec jest ,krótki i by siê ca³y past± upiepszy³. A poza tym nak³adanie go po raz drugi na palec by³oby k³opotliwe. To jak zak³adanie zu¿ytego kondoma xD Mêska czê¶æ zrozumie.. lub nie >D Tzn. ¯eby nie by³o ,¿e próbowa³em czy co¶.. tylko takie porównanie, nie mog³em nic innego wymy¶liæ >D
Parasol do zbierania wody - To strasznie nie wygodne. Sory, ale spacer przez mokr± ulicê z 5 litrow± butl± to nie jest szczyt moich marzeñ. S± o wiele lepsze sposoby na oszczêndo¶æ tego typu. Mianowicie zwyk³e zbieracze wody, takie ogródkowe. Ale i tak oryginalny pomys³. :]
Aparaty na g³owie xD - Bardzo fajny i przydatny pomys³ ale to raczej nie na takich jednorazówkach tylko cyfrowych bo pe³no zrobi siê zdjêæ praktycznie nie u¿ytecznych wiêc trzeba je usun±æ a nie p³aciæ za je wywo³anie. Mogli by te¿ go troszkê dopracowaæ w kwestii estetycznej - np. ,¿eby te aparaty by³y np. na kapeluszu lub innym nakryciu g³owy.
Kot szczota do pod³ogi - Tego nie skomentuje. xD Ale na serio, to jest g³upi pomys³. Rozumie ,¿eby na dziecku to robiæ takie eksperymenty ale nie na biednych zwierzakach. (obrazek z dzieckiem taki sam, jest gdzie¶ w necie ale nie chce mi sie szukaæ) A tak w ogóle to nie¼le by siê porysowa³a pod³oga od czê¶ci plastikowych.
A tak btw. to sweterek taki jak ma Kaito by Ci siê podoba³ Suri? To znaczy taki od Kaito z t± dziur± na zegarek. : D
yoogurth napisał:
. Rozumie ,¿eby na dziecku to robiæ takie eksperymenty ale nie na biednych zwierzakach.
hahaha wspó³czuje kiedys twoim dzieciom xDD Potem bêdzie: rozumiem zeby dziecko nie dosta³o ¶niadania ale nie biedny zwierzaczek..." xDDDD
Ostatnio edytowany przez Sokuryo (2012-07-03 20:31:16)
No. Jako¶ bardziej wolê zwierzêta typu kot, pies, ni¿ zwierzêta typu cz³owiek. xD
¯eby nie robiæ off-topu. Co s±dzicie o stworzeniu w³asnego Chindogu? ;'D
Mo¿na by zrobiæ nawet taki konkurs. ;'D
@Suri - Wiesz mo¿e czy mo¿na gdzie¶ kupiæ takie prototypy Chindogu? Przez neta na przyk³ad.