konakona można po polsku?? "GAMBATE HAIKITE"
podstawy zachowania też trzeba znać, troche już na ten temat czytałem i wiem że TROCHĘ się różni od polskiej ;p
Kaz: To znaczy staraj się, walcz z całych sił... trochę melodramatyczne ale co tam... xD
No raczej wybaczą aczkolwiek trzeba uważać jak się zwraca do innych bo w Japońskim są mało zauważalne niuanse pomiędzy zwrotami.
Kto tu powinien w zakłopotanie wpadać nie? xD
oj pragnę z całych sił się nauczyć tego języka teraz czekam na rozliczenie podatku bo w wakacje pracowałem jako nieletni i będę
mieć zwrot podatku i zakupuje materiały do tego i pełną parą ruszam, tylko nie wiem jak połączę szkoła,japoński,muai tai i jeszcze chciałem gdzieś dorobić grosza ;p
No ta jak wcześniej pisałam Kaz... Gambate haikite! xDD
domyślam się że oznacza to coś w stylu powodzenia??
Ostatnio edytowany przez Kazuma (2009-01-30 21:04:12)
KonaKona napisał:
Kaz: To znaczy staraj się, walcz z całych sił... trochę melodramatyczne ale co tam... xD
Hah jak to się stało że zgadłeś... heh no tak
ojojoj trochę mi głupio ale tego naprawdę nie zauważyłem ;p
KonaKona fajną sygnaturkę masz, to z rosario?? bo nie jestem pewien wszystko mi pasuje ich taniec tak jak na końcu każdego odcinka chyba drugiej serii ale jedna typiarka mi nie pasuje ta pierwsza po lewej.
Lucky Star ~vasa
to nie temat o sygnach :P
mówcie o japonskim ;p
Poczytałem sobie trochę na tym forum o nauce japońskiego i mam dla Was jedną drobną radę ^^" Nie wkuwajcie na siłę różnych zwrotów, przyrostków czy liczebników na wstępie. To nie ma zbytniego sensu. Jeśli już naprawdę chcecie się uczyć japońskiego z jakiegoś konkretnego źródła to jedynym słusznym w Polsce podręcznikiem do nauki jest "Praktyczny kurs gramatyki języka japońskiego" Wydawnictwo naukowe Uam ( mam na myśli tylko polskojęzyczne podręczniki:aniolek:). W tej książeczce jest wszystko wytłumaczone od podstaw i opatrzone dobrymi ćwiczeniami gramatycznymi. Dużym plusem jest brak rōmaji, stopniowe wprowadzanie chińskich znaków.
Po przerobieniu tej książeczki można zabrać się za naukę znaków :P Uwierzcie mi że to ma nieco więcej sensu, a ich nauka też nie jest taka straszna. Pierwsze ...500 jest najgorsze , później idzie z górki Dobrą książką do nauki kanji jest "Pismo japońskie tom1" - Biblioteka fundacji imienia Takashimi.