te¿ kocham japoñski i kulturê tam panuj±c± jak ogl±dam czasem anime to te¿ wolê
japoñski od polskiego dubbingu, napisy i ju¿ aby dubbing angielski nie by³ bo to niewypa³
przymierzam siê do rozpoczêcia nauki jêzyka japoñskiego i w przysz³o¶ci wyjechaæ tam na wycieczkê
a jak jakim¶ przypadkiem znajdê pracê ;p (przypadkiem) to se zostanê na d³u¿ej i pomieszkam tam z miesi±c ;p
w tym roku wybije mi 18 a jak skoñczê szko³ê zarobie z 6ty¶ i wycieczka ;p
Ostatnio edytowany przez Kazuma (2009-01-30 16:03:17)
dobry plan ^^ porobisz dla nas zdjêcia w Japoni? =DD
mi te¿ sie marzy wycieczka do kraju kwitn±cej wi¶ni, ale nie chcê tam pracowaæ ani mieszkaæ xD ^^ a japoñski idzie mi powoli coraz lepiej
Dantechild
w sumie tez mam takie marzenie ale nie sadze zeby sie kiedys spelnilo, chociaz kto wie ...
Nekou napisał:
ale nie chcê tam pracowaæ ani mieszkaæ xD ^^
no to tak samo jak u mnie .
Mam plan, aby wyjechaæ na 2-3 miesi±ce, zwiedziæ ca³± wyspê, os³uchaæ siê z jêzykiem, kultur± i wracam
Wierzê, ¿e jest to mo¿liwe .
Serpetaliar napisał:
w sumie tez mam takie marzenie ale nie sadze zeby sie kiedys spelnilo, chociaz kto wie ...
Dlaczego nie s±dzisz aby siê uda³o?
byæ mo¿e jestem naiwna, ale marzenia siê spe³niaj± je¿eli cz³owiek wierzy, ¿e mu siê uda
No w³a¶nie je¶li sobie wmawiasz, ¿e czego¶ nie zrobisz lub ¿e co¶ Ci siê nie uda to wiadomo, ¿e tak bêdzie. Dlatego trzeba wierzyæ i mocno chcieæ i siê staraæ to zrealizowaæ :mrgreen: No ja tez chce do Japonii, ale mieszkaæ nie... tylko zwiedziæ. Hmm my¶lê ¿e mieszkanie tam oznacza³o by koniec mojego ¿ycia... niestety, pisz±c ¿ycia mam na my¶li nie ¶mieræ fizyczn±, a duchow±. Sami wiecie jaka jest sytuacja Japoñczyków w Japonii.
w marzenia trzeba wierzyæ ^^ nawet jak za 5 lat nie bede mia³a funduszy to i tak siê nie poddam xD :]
z prac± trochê przesadzi³em, ale mam kilka nazw ma³ych wioseczek i wiêkszych do jakich chcem jechaæ na okinawie na pla¿y te¿ se troche pobêdê pozwiedzam kraj lepiej ni¿ niejeden japoñczyk ;p zwiedze napewno tokyo, a co do tych zdjêæ to nieprêdko za 2 lata z koñczê szko³ê
jeszcze kasy na podró¿ zarobiæ i co¶ na pewno to 3lata jako¶ przedzia³ 2.5/4max
Kazuma: GAMBATE HAIKITE!
Vasa: Ojj... zd±¿ysz siê podszkoliæ xD
jak bêdzie trzeba to autostopem do japoni je¿eli jest to mo¿liwe, a tak po za tym dla pocz±tkuj±cego jakie ¼ród³o nauki by¶cie polecali??
Hah rozumiem... zobaczy siê
Co do japoñskiego to wszystkie podstawy i spory zasób s³ówek w internecie mo¿na. Ale s± tez kursy na realu, poza s³ownictwem uczysz siê tak¿e podstawowych rzeczy typu jak siê zachowaæ, jak pos³ugiwaæ siê pa³eczkami etc. xD
jO£ ~.┼
ludzie, temat jest "J.japoñski. ! , nie kuchnia japoñska...
No wiêc w³a¶nie, dlatego polecam internet mimo wszystko (mo¿e to te¿ dla tego, ¿e jestem zwolenniczk± wszystkiego co w metalowej skrzynce zwanej komputerem siê dzieje xD)