Traktorek~ (Moderator)
Pomy¶la³am ze wielu z was zapewne interesuje jêzyk japoñski i chcia³o by wiedzieæ jak siê co¶ w tym jêzyku mówi b±d¼ jak siê co¶ piszê. I od tego w³a¶nie jest ten temat, chce siê podzieliæ swoj± wiedz±. Je¶li kto¶ chce znaæ jaki¶ znak b±d¼ znalaz³ gdzie¶ jaki¶ którego nie zna a chcia³by wystarczy tu napisaæ, pokazaæ zapytaæ.
a tak w ramach pocz±tku Traktor pokarzê jak pojedyncze Kanji wygl±da i czym to siê je.
S± tak jakby 3 "alfabety" Hiragan± zapisujemy japoñskie wyrazy rodzime, Katakan± zapo¿yczenia... natomiast Kanji nie jest sylaba jak pozosta³e tylko ma swoje w³asne znaczenie oraz kilka czytañ.
Czas na przyk³ad!
"Watashi wa Maruta desu" czyli "Nazywam siê Marta"
Watashi jest zapisane jednym znakiem Kanji który dodatkowo mo¿na przeczytaæ na trzy sposoby "shi" (u¿ywany w ³±czeniach z innymi znakami Kanji) "watashi" (ja) oraz "watakushi" (bardziej formalny sposób powiedzenia ja)
Nale¿y tu zauwa¿yæ ¿e w japoñskim czasownik zawsze bêdzie na koñcu wiêc dos³ownie nie bêdzie "Ja jestem Marta" tylko "Ja Marta jestem"
(literê "w" czyta³y jak "³"!)
A teraz je¶li kto¶ chce siê przedstawiæ wystarczy zamieniæ "Maruta" na swoje imiê~
na koniec ciekawostka:
Japoñczyk kiedy pokazuje siebie sam palcem robi to nieco inaczej ni¿ europejczyk. My wskazujemy palcem gdzie¶ na wysoko¶ci klatki piersiowej a Japoñczyk wska¿e sobie na nos.
Je¶li kto¶ chce wiedzieæ cokolwiek to ¶mia³o~ mam nadziejê ¿e uda mi siê pomóc
o, ja te¿ sie nazywam Marta XD ^^
watashi wa........ GRZEGORZ BRZÊCZYSZCZYKIEWICZ desuuu~~~~ XD
um... huhuhuhu... nie mog³am siê powstrzymaæ ;D
will you play with me?
Yumiko napisał:
A w ogóle to mog³aby¶ napisaæ jak jest "Mam .... lat" XD
proszê:
(Watashi wa)* juuhassai desu. - Mam osimnascie lat.
* - nie jest konieczne, je¶li kto¶ pyta Ciê o wiek (Nansai desu ka? - Ile masz lat?)
ogólnie do liczb zwyk³ych dodajemy 'sai' i ju¿ mamy wiek wyj±tki to 1 - issai , 8 - hassai , 10 - jussai
Traktorek~ (Moderator)
Zapomnia³a¶ o dwudziestce dwadzie¶cia to "hatachi"
ja teraz muszê o sobie mówiæ ¿e jestem hatachi desu~
Jak kogo¶ to interesuje to mam narysowany krótki komiks t³umacz±cy pojêcia "to" i "tamto"
nie pytaj sie, tylko wrzucaj tutaj~~!!!
will you play with me?
Watashi wa Marysia desu ^^.
A mo¿na spytaæ, czym siê ró¿nia od siebie "wakatta", "wakatteru" i "wakatteru no"? (sory nie wiem jak to siê pisze nawet w romanji -_-")
Czy to jest po prostu coraz bardziej formalna wersja tego s³owa (które oznacz "rozumiem", je¶li dobrze... no, rozumiem xD)
ee.. to bêdzie Hamusuta
harinezumi x3 je¶li dobrze siê orientuje xD
Ostatnio edytowany przez Namiko (2011-10-30 14:50:44)