Wikipedia napisał:
Gejsze s± mistrzyniami w sztuce konwersacji, tañca, ¶piewu i gry na tradycyjnych instrumentach japoñskich (np. na shamisenie). Zajmuj± siê te¿ kaligrafi±, ikeban± i innymi sztukami japoñskimi. Zanim kobieta zostanie gejsz± musi przej¶æ sze¶cioletni okres bycia maiko.
Tradycja gejszy wywodzi siê od mê¿czyzn-b³aznów taiko-mochi lub hōkan (odpowiedników wystêpuj±cych w szlacheckiej Polsce b³aznów). W pó¼niejszych czasach do³±cza³y do tego zawodu kobiety, dla odró¿nienia zwane onna-geisha czyli "kobieta gejsza". Obecnie gejszami zostaj± wy³±cznie kobiety.
Dla mnie ¶wiat gejsz ma swój klimat, specyficzny, japoñski. Dlatego te¿ bardzo bym chcia³a tak± zostaæ. A co Wy s±dzicie o tych kobietach?
S± inne, ale to jest w nich fajne ^^ A do tego zakocha³am siê w ich strojach. S± takie przepiêkne ^^ Tylko nie wiem czemu du¿o ludzi ma zwyczaj nazywania ich prostytutkami ; |
A do tego zakocha³am siê w ich strojach.
Taak, kimona s± cudowne. Chcia³abym mieæ okazjê chocia¿ ponoszenia czego¶ takiego na sobie.
Oj tak, kiedy¶ w moim Weso³ym Miasteczku bylo chyba za op³ata 5 z³ mo¿liwo¶æ, albo przymierzenia takich dawnych strojów, albo kimon, albo czego¶ tam jeszcze ^^ chyba stroje ludowe : P A potem mo¿na sobie by³a fotke cykn±æ : P
Gejsze... temat w zasadzie na d³u¿sz± dyskusjê. Jedni uwa¿aj±, ¿e gejsza to "kobieta sztuka", inni raczej my¶l±, ¿e to ekskluzywna prostytutka. Tak w zasadzie du¿o racji jest po obu stronach.
Jak dla mnie gejsze s± kompletnie odrêbn± kategori±. Kobietami nie do sklasyfikowania, nie mo¿na im przyczepiæ ¿adnej plakietki ani zaszufladkowaæ. Trzeba to te¿ rozpatrywaæ pod wzglêdem kulturowym. Ka¿dy wie, ¿e w Japonii panuje trochê inna hierarchia warto¶ci. Zreszt±, jest to spo³eczeñstwo silnie zhierarchizowane, ale mo¿e o tym w innym temacie ;]
Bardziej co do gejsz - podziwiam je za ich wszechstronno¶æ. To do¶æ... drogie towarzystwo osoby tak uzdolnionej. Z drugiej strony gejszom narzucano wiele surowych zasad, niezbyt to swobodny rozmówca ;]
Suri, niech zgadnê - jeste¶ po lekturze ksi±¿ki Gejsza autorstwa Lizy Dalby?
Nic z tych rzeczy. Jednak chêtnie przeczytam, je¶li j± polecasz (i je¶li ta ksi±¿ka jest warta po¶wiêcenia jej dnia czy dwóch) ;]
A ju¿ my¶³a³am. Bo Twój post wygl±da³ na takiego, jakby jego autor (czyli Ty) by³ ¶wie¿o po owej lekturze.
Tak, polecam. Przeczyta³am j± w dwa dni, wiêc s±dê, ¿e i Tobie ona tyle zajmie.
Ja w³a¶nie odnalaz³am ksi±¿kê od mojej mamy 'Gejsza z Gion' i zamierzam siê za ni± zabraæ w najbli¿szym czasie