Czym mnie poci±ga.... opowiadan± histori±, humorem ¶cie¿k± muzyczn± (Legend of Black Heaven) i czym¶ innym chocia¿ nie stronie od klasycznego komiksu.
Sama kolekcja mangi w domu to ozdoba . I ten zapach ¶wie¿o kupionego tomiku, po czy wstawienie go z gracj± na pó³eczkê jak szczere z³oto ^^.
Mo¿e i tak ale tylko do czasu gdy masz jeszcze wolne ¶ciany na pó³ki.
Dla tego to zawsze znajdzie siê miejsce . U mojego brata nie ma miejsca ju¿ na mangi wiêc zamierzam u mnie ca³± pó³kê z ksi±¿ek wyczy¶ciæ XD, a sporo mangi siê na tak± pó³kê zmie¶ci co mam ^^
U mnie ju¿ ma³o miejsca poniewa¿ zbieram nie tylko mangi a tak¿e stare komiksy.
Mój brat ma mnóstwo starych komiksów. Kiedy¶ by³ strasznie na to nakrêcony, teraz te troszkê czyta, ale nie ma porównania z tym co kiedy¶ ^^. Ostatnio gdzie¶ je widzia³am zagrzebane pomiêdzy mangami i innymi rzeczami ^^.
Taki tomik mangi zawsze mo¿esz sobie przed snem poczytaæ ^^. Kurczê ca³y czas widzê same zalety XD
U mnie to ³adnie prezentuj± sie na pu³kach pozszywane w grube tomy ksi±g
Zapomnia³abym o bardzo wa¿nej rzeczy ^^. W M&A ka¿dy znajdzie co¶ w swoim stylu + ca³y czas powstaj± nowe i ich koñca nie widaæ .
Co mnie poci±ga w mandze i anime? Bo ja wiem?... Ciekawo¶æ nowych historii? I mo¿e to siê wam wydawaæ g³upie ale... zazdro¶æ. Czasem chcia³bym, aby ¿ycie bylo takie ³atwe i przyjemne jak ¿ycie animcowych bohaterów...
Mnie poci±gaj± ³adnie narysowani faceci, a ³adnie narysowani, mokrzy faceci to ju¿ szczyt marzeñ.
A tak na powa¿nie... (chocia¿ powy¿sze to te¿ powa¿nie ;>) to uwielbiam jêzyk japoñski, cokolwiek nie mówi±, czy jest to jaka¶ epicka kwestia w stylu "to ja jestem prawdziwym dziedzicem/twoim ojcem/tutaj szefem/gejem", czy "poproszê kilo ziemniaków" ... za ka¿dym razem brzmi to cudnie. Kocham tego s³uchaaaæ, no!
To nie wszystko, krêc± mnie wzruszaj±ce historie, zaskakuj±ce zmiany biegu wydarzeñ, skomplikowane, wielowarstwowe charaktery postaci, szokuj±ce momenty, walki, ahh, to wszystko sprawia, ¿e mam ochotê krzyyyyczeæ ^^
W mangach uwielbiam takie znacz±ce momenty, w których jedno ujêcie zajmuje ca³± stronê i wiadomo, ¿e to co¶ wa¿nego i jest narysowane tak cudownie szczegó³owo i ¶licznie i a¿ zapiera dech w piersiach i siê cz³owiek niekiedy wzrusza... Przynajmniej w moim wypadku...
Uwielbiam te¿ wszelkie retrospekcje, to takie klimatyczne... No i monologi, AH TE MONOLOGI! Niektóre czasem sobie przewijam parê razy/czytam kilkakrotnie, ¿eby w ca³o¶ci poj±æ ich znaczenie, ale mo¿na siê co nieco nauczyæ, zainspirowaæ.
I pomy¶leæ, ¿e ja z m&a to dopiero swoj± przygodê zaczynam, co¶ przypuszczam, ¿e trochêêê ona potrwa
W anime podoba mi siê p³ynno¶æ ruchów postaci, nag³e zwroty wydarzeñ s± bardziej zaskakuj±ce jak w mandze. Uwielbiam openingi i endingi we wszystkich odcinkach, muzykê dopasowan± idealnie do rzwoju wydarzeñ, reakcje bohaterów.
W mandze kocham g³ównie autora. To on dziêki swojej wyobra¼ni tworzy takie cuda. Manga nie ma tego czego¶ je¿eli mangaka nie bêdzie ciê¿ko pracowaæ umys³owo i fizycznie. I równie¿ wydawanie tych mang, jak nee-san wspomnia³a sam i ch zapach. Ja jestem dosyæ dziwna poniewa¿ uwielbiam czuæ zapah kartek w danej mandze. To jest pierwsza rzecz któr± robie gdy zostanie u nas w domu zakupiona jaka¶ manga ^^. Ja ogólnie swoj± przygode z M&A zaczê³am od mangi. I to takiej której pare tomów zosta³o ju¿ wydanych w polsce. Pomimo tego ¿e czasem w niektórych mangach trzeba czytaæ strasznie du¿o (nie pamiêtam który tom ale w Angel sanctuary natrafi³am na prawie stronowego dymka z mikroskopijnymi npisami XDXD)
Dobra rozpisa³am siê XDXD. Jako typowa fanka M&A ci±gle zmieniam swoje ulubione mangi ale te stare i ukochane zawsze pozostaj± mi w pamiêci i czasem chce do nich wróciæ... ale jest ich tyle ¿e sama ju¿ nie wiem od której zacz±æ XDXD
W anime najbardziej poci±ga mnie psychologia - osobisto¶ci bohaterów. Opócz tego ci±gnie mnie do opennigów i endingów - w ten sposób mo¿na poznaæ naprawdê fajne piosenki.
To, co mnie krêci w anime, to ich precyzyjne wykonanie. Szczególnie zwracam uwagê na wykonanie postaci. Kocham patrzeæ na p³ynno¶æ ich ruchów (szczególnie podczas walki), krok, tiki, g³os, wyraz twarzy, oraz na ich ró¿norodno¶æ.
W mandze podoba mi siê natomiast, ¿e kto¶ potrafi stworzyæ postaæ od zera i nadaæ jej w³asne upodobania, charakter i zachowanie. Do tego, ka¿da manga stara siê byæ troszeczkê inna od reszty, czym¶ siê wybijaæ (a to, czy to urozmaicenie bêdzie dobre czy nie, zale¿y od czytelnika), co czyni ka¿dy tytu³ wyj±tkowym.
Czyli: kocham w nich postacie, ró¿norodno¶æ oraz oryginalno¶æ.
1. Przekazuje prawdziwe warto¶ci w ¿yciu( no zale¿y jaki gatunek)
2. Niejednokrotnie jest lepsze ni¿ nasze ¿ycie
3. Jest piêkne
4. Istnieje co¶ takiego jak cosplay