Więc chciałabym sie dowiedzieć od was co myślicie na temat j. japońskiego ?? Niektórzy uwarzają że Japończycy postąpili samolubnie tworząc tak trudny do nauczenia język a jeszcze inni mówią że to cudowny język jedyny w swoim rodzaju i ucząc sie go mamy szanse spróbować czegoś nowego.... A wy co myślicie na ten temat.?
Ja myślę iż jestem trochę za tym i za tamtym, bo troche przesadzili z ilością alfabetów i w ogóle lecz to nie znaczy że nie mam zamiaru poprzestać na nauce. ! O nie.! Będę sie go uczyć choćby nie wiem ile.! xD
I zgadzam się z tym że ten język jest cudowny i pełen uroczych wyrazów i "krzaczków" Bo przecież posługiwali się nim Samuraje, Gejsze a teraz normalni ludzie którzy po prostu mają szajbe na punkcie Japonii
Więc jeśli ktoś z was uczy sie j. japońskiego , niech sie nie poddaje !! Bo wasza praca może bardzo zaowocować w przyszłości . Dziękuje xDDD
japonski jest bardzo trudny i bardzo ładny niezwykłe są te ich znaki ja jestem dumna, że się uczę tego jezyka, i pamiętasz, Miko-chan? jedziemy razem do Japonii!!! ^^
już sie nie moge doczekać bedzie zajefajnie
san to do kobiet, kun do facetów, chan to słodkie zdrobnienie ^^
są tez oczywiście inne przyrostki..
tak wogóle to przy -san płeć nie ma znaczenia. Można to przetłumaczyć jako pan, pani czyli to samo co -sama
no niby tak ale jeszcze nigdy nie spotkałam sie w mandze lub nime by do faceta była końcówka -san xD
Maruta to moshimasu. watashi-wa porando-jin desu. Neko-ga suki, manga ni muchu, mushi ga kirai. xDDD
LOL xD zrozumiałam tylko, że jesteś Polką xDDD Viva moja dżaponesia xDDD ależ ja jestem uzdolniona językowo ^^"
i oto mi chodziło xDDD
haha psychol <2>
nazywam sie marta, jestem z polski, szaleje za mangą, no i b. lubie koty, a nie lubie robaków tak to mnij więcej szło :P
xD ale po fakcie domyśliłam się jeszcze, że czegoś nienawidzisz :p hehe xD dzięki za wyjaśnienie