Natsume Yuujinchou
ciekawe anime polecam ;p
Ostatnio edytowany przez Kazuma (2009-04-19 17:39:29)
Dantechild
skoro mowisz ze niezle to moze obejrze ;p
nieznam tego anime bede musia³a obejrzec a na jakiej str. mozna ja znale¼æ?? ;]
sory Rika ze tak pó¼no, d³ugo mnie nie by³o tutaj pewnie ju¿ znalaz³a¶ ale linka dam anime jak dla mnie git ;p
http://www.anime-shinden.info//3744-nat … nline.html
Ha! Tak siê w³a¶nie sk³ada, ¿e jestem po pierwszym odcinku i s±dzê, ¿e bêdê kotynu³owa³a ogl±danie ^^
Dziêkuje Kazuma za link;*, nom akurat nie znalaz³am linka, bo nawet go nie szuka³am, poniewaz narazie jestem w trakcie ogl±dania Darken than black
jO£ ~.┼
ogl±da³am je jaki¶ czas temu. Ca³kiem ciekawe. ^^
"Takashi Natsume, od kiedy w dzieciñstwie straci³ rodziców, by³ przerzucany pomiêdzy dalszymi krewnymi jak gor±cy kartofel. Dodatkowa osoba na utrzymaniu to jednak jest problem, tym bardziej, gdy dziecko jest zamkniête w sobie, a przy tym opowiada ca³y czas, ¿e widzi stworzenia, których nikt poza nim nie mo¿e zobaczyæ... Innymi s³owy, nie mo¿na powiedzieæ, by nasz bohater mia³ szczê¶liwe dzieciñstwo. Teraz jednak poma³u jego sytuacja zaczyna siê zmieniaæ. Nastoletni ju¿ ch³opak trafia wreszcie do ciep³ego domu – bezdzietnego ma³¿eñstwa, krewnych ojca, mieszkaj±cych w prowincjonalnym mie¶cie, z którego pochodzi³a jego babka, Reiko Natsume. I przez tê pani± w³a¶nie, sk±din±d m³odo zmar³±, nasz bohater zaczyna mieæ powa¿ne k³opoty."
Natsume Yuujinchou to z pewno¶ci± anime ciekawe.
Mo¿e ma³o efektowne, mo¿e nie ma tej zagadki i tajemnicy, wielkiego mroku, rozbuchanych scen walki, zmartwychwstaj±cych co chwila postaci i dialogów, za którymi nie nad±¿a wzrok.
Jest to seria emanuj±ca niesamowitym ciep³em, przyjemna dla oka sceneria pozwala siê rozlu¼niæ i odpocz±æ.
Jednak¿e nie my¶lcie sobie, ¿e nie bêdzie trzeba wysiliæ tutaj swoich szarych komórek. Nie chodzi mi o odkrywanie kto, jak, gdzie i kiedy. Zostawmy to krymina³om i innym anime z tego gatunku.
Tutaj szare komórki równie¿ siê przydadz±, by odkryæ prawdê, a raczej prawdy, które wielu z was mo¿e uznaæ za uniwersalne, a co za tym idzie, oczywiste.
Mo¿na powiedzieæ, ¿e to opowie¶æ o warto¶ciach, kontaktach miêdzyludzkich (ale te¿ kontaktach miêdzy yokuai, a cz³owiekiem), samotno¶ci poniek±d i potrzebie niesienia pomocy.
Brzmi, jakbym przepisa³a to z pierwszej lepszej obwoluty? Naprawdê trudno powiedzieæ, o czym jest Natsume Yuujinchou.
Na pewno nie kolejn± g³upiutk± historyjk±, gdzie g³ówny bohater musi u¿alaæ siê nad swoim losem, a na koñcu odkrywa, ¿e jednak z krawê¿nika nie skoczy.
W±tek z babci± Natsume, Reiko, z pewno¶ci± zas³uguje na uwagê (zreszt±, przewija siê przez zarówno pierwszym, jak i drugim sezonie).
Podczas anime zarysowuje siê granica miêdzy wnuczkiem, a zmar³± babci±. Czy jest ona taka pewna? Czy faktycznie Reiko by³a taka pod³a, nienawidzi³a tych istot, jak i daru, dziêki któremu je widzia³a?
Odpowied¼ w zasadzie nie jest jednoznaczna, warto samemu siê o tym przekonaæ.
Wiêkszo¶æ odcinków powtarza siê okre¶lonym schematem - jeden epizod - jeden problem youkai (lub cz³owieka). Czasami jest to roz³o¿one na dwa odcinki. Sprawia to, ¿e anime ogl±da siê szybko i przyjemnie.
Niestety kreska nie jest zachwycaj±ca. Postacie narysowane s± do¶æ prosto, do te³ przy³o¿ono siê bardziej ni¿ do naszych bohaterów.
Co do muzyki - spokojna, harmonijna, w momentach, gdy youkai postanawiaj± zrobiæ sobie ucztê (w której g³ównym przysmakiem bêdzie nasz bohater) oczywi¶cie zmienia siê, by wprowadziæ widza w nastrój.
Gor±co polecam Natsume Yuujinchou (a entuzjastów serii zapraszam do obejrzenia serii, któr± dzisiaj mia³am przyjemno¶æ zakoñczyæ).
Niez³e anime. Ogl±da³em je przedwczoraj. Najbardziej podoba³a mi siê historia z duchem jaskó³ki i ¶wietlika... czy jako¶ tak :P
Ja tu walnê³am taki wywód, a ty co?
No, ale ten w±tek by³ piêkny. Zreszt± ca³e anime jest trochê... romantyczne. Nie mówiê tego w sensie jakich¶ mi³ostek, zakochiwania siê, a bardziej klimatu ^^
Wlasnie dlatego podoba³y mi siê te 2 w±tki. Taka nutka romansu dodaje (jakby to uj±æ?) 'osobowo¶ci' takim pozycjom jak wlasnie Natsume. Ja w ogóle ostatnio w anime nie mogê znie¶æ braku tej chocia¿by szczypty romansu... Tak jako¶...
Jakby kogo¶ zauroczy³o to anime tak, jak zauroczy³o mnie, a obejrza³ ju¿ 2 serie, to jest ju¿ trzecia seria - Natsume Yuujinchou San ^ ^