Traktorek~ (Moderator)
Ja nie lubię jeść w restauracjach ^-^'
Czasem jak robię ze znajomymi sushi albo zamawiam chińskie z koleżanką to jemy je pałeczkami przyzwyczaiłam się już do tego.
Rafiraf
Wiem, sirota ze mnie xDD
Ja nawet nie wiem jak je trzymaćXD. Mam jedne w domu, ale wole żeby nikt nie widział jak się nimi posługuję przy porządnym jedzonku
Traktorek~ (Moderator)
warto się nauczyć ^^
taką zupę z tymi długimi kluskami mi np. wygodniej pałeczkami jeść nawet sama ostatnio robiłam miso ale niestety reszta rodziny porozdzielała sobie kluski by były krótsze i wcinali łyżką ^^'
Też myślę że warto się nauczyć, ale tak mi to cienko idzie, że zaraz się odechciewaXD.
Dość rzadko używam pałeczek (mama mnie karci, że się popisuję xD).
Trochę mnie bawi przerażenie ludzi, którzy sądzą, że Japończycy ziarenko po ziarenku jedzą ryż pałeczkami... A on jest po prostu lepki, pałeczkami nabiera się posklejany ryż, a to wcale mało nie jest
ja uwielbiam pałeczki i jem wszystko co tylko możliwe pałeczkami~~!
kurde, nawet jak byłam na wyjeździe na tzw wizycie studyjnej to pałeczki ze sobą wzięłam i wszyscy tylko się patrzyli dziwnie jak ładnie siadałam przy stole i ciabas do torby po pałeczki i z radochą wcinałam ;DDDD
will you play with me?
Ja zupy pałeczkami jeść nie potrafię, ale sushi tak XD, często mam okazję jadać pałeczkami ryż, bo moja rodzina jak i ja uwielbiamy zachodnią kuchnie~ <3
Chyba wschodnią... xD
No ja pałeczkami za bardzo jeść nie umiem ale zawsze jak jestem w restauracji azjatyckiej to się staram. Tylko, że moje starania wyglądają tak, że jem bardzo wolno i po jakimś czasie jednak proszę o widelec bo by mi wszystko wystygło. xD No ale wiem jak je trzymać a praktyka czyni mistrza podobno. =) Mam nawet pałeczki w domu więc będę ćwiczyć. Chociaż może powinnam zaopatrzyć się w takie dla dzieci
Uploaded with ImageShack.us
To tak zawsze u nich łatwo wygląda, ale ja jeszcz nie próbowałam, trochę się obawiam kompromitacji. ^^
Ale może kiedyś.
Ha, a ja dziś jadłam nigiri z łososiem (w bardzo sympatycznym sushi barze). Smakowało świetnie, ale jednak nigiri są spore i pytanie: jak to jeść? Trudniej złapać niż takie normalne sushi w nori.
Staram się obiady jeść pałeczkami, ale no jak mam zjeść np. zupę z ryżem albo z ziemniakami? To przecież nierealne!
A co do sushi - miałam nieprzyjemną przygodę z krewetką ^^". Ale sushi z łososiem uwielbiam ^^.
normalnie >8DDDD ja tam nawet zupę pałeczkami wcinam, wystarczy np. w przypadku zupy z ryżem, mniej wody nalać.... i można zasuwać XDD
a wodę zawsze można em... wypić... albo łyżką... po wszak Japończycy łuyżek też używają ;D
will you play with me?
Moje doświadczenie z pałeczkami zaczęło się od wizyty Japończyka na naszym angielskim w szkole, kilka tygodni temu. Opowiadał o kulturze i sztuce (niestety po angielsku) i jakoś zszedł na tematy żywieniowe i dotarł do pałeczek. Każdemu dał po dwie pałeczki, pięknie malowane, i kazał zjeść za ich pomocą ryż, który otrzymaliśmy razem z pałeczkami. Zabawa była przednia, biedny facet skręcał się ze śmiechu, jak widział nasze nieudolne próby, ale pod koniec lekcji skończyłam jeść taką malutka miseczkę, więc mały sukces jest:) Jeżeli chodzi o jedzenie na co dzień, to zazwyczaj widelec/nóż, ale czasami, coś tworzę z jedzonkiem i pałeczkami:)