Miszka - wasabi najlepiej rozpu¶ciæ w sosie sojowym. Natomiast imbir s³u¿y do oczyszczenia kubków smakowych przed kolejn± porcj± sushi. Za imbirem niezbyt przesadzam, ale wasabi i sos sojowy lubiê. Zale¿y te¿, jakie dostaniesz wasabi. W sklepach mo¿na chyba znale¼æ mniej ostre, ni¿ takie tradycyjne.
I niekoniecznie potrzebne s± glony xD Do nigiri nie jest potrzebne nori (czyli te wodorosty) ;]
Sama nie szalejê za sushi, ale moim zdaniem, nie jest z³e. Odpowiednio zrobione i... zjedzone (z za³zawionymi oczami nie ma co je¶æ xD), jest smaczne ^ ^
Jad³am wasabi, dobre szkoda ¿e piecze tylko na chwilkê ^^. Jest ostrzejsze od chili ale nie tak bardzo, chili piecze mnie ca³y czas i to mocna a wasabi tak walnie mocno na chwilê i koniec XD
Sojê te¿ jad³am, z ¿eberkami i ry¿em, pychota . Dziwny ma smak.......taki s³ony ale jest bardzo dobra ^^
Sushi nie jad³am, to cud ¿e mia³am sojê w domu wasabi ale mój tata siostra i ja jeste¶my wielbicielami ostrych rzeczy XD. A tak po za tym nic nie jem japoñskiego.......chyba ¿e ry¿ XD, ale w japonii na pewno nie znaj± stylu "zamiast z sushi jedz ze ¶mietan± XD". No w³a¶nie ja wcinam ry¿ g³ównie ze ¶mietan± i cukrem, jest ¶wietne ale w kraju kwitn±cej wi¶ni na pewno by³oby to bardzo bardzo dziwne 0.0
Znaczy... ja ostatnio jad³am kulki ry¿owe na s³odko ;] Wiêc to raczej nic dziwnego ^^
A za samym ry¿em nie przepadam. Ba, nienawidzê X.X Dopiero w sushi mi smakuje ;]
Suri ja te¿ za ry¿em nie przepadam a sushi nigdy nie jad³am i chyba nawet nie spróbujê TT^TT. Sajgonki s± mega, ale nie jestem pewna czy to japoñska potrawa O-o
Sajgonki to raczej kuchnia wietnamska/chiñska.
Sawko jak tylko bêdziesz mieæ okazjê to spróbuj sushi. Ciekawe do¶wiadczenie xD Tylko uwa¿aj na "to zielone" . A co do sajgonek te¿ s³ysza³am, ¿e to kuchnia wietnamska. Sajgonki s± po prostu przepyszne, uwielbiam je z sosem s³odko-kwa¶nym. S± "mega" xP
Prawda Suri Nigiri s± bez glonów. =) Ale osobi¶cie wolê te z innymi dodatkami w ¶rodku, zawiniête w glon. Kulki ry¿owe na s³odko...dla mnie brzmi ¶wietnie. Gdzie mia³a¶ okazjê to spróbowaæ Suri?
Do nori mo¿na siê przyzwyczaiæ. Zreszt±, tego a¿ tak nie czuæ. Chodzi tylko o to, by sushi ³adnie siê trzyma³o xDD
Kulki ry¿owe jad³am na Dniu Mangi i Anime, który zosta³ zorganizowany w gdañskiej bibliotece. Dramy, anime, konkursy, zielona herbata, kulki ry¿owe i popcorn xD
kocham kuchnie japoñska mam szczescie ze mnieszkam w duzym miescie bo zawsze sie znajdzie jakis dobry lokal razem z kole¿anka chodzimy do knajpy raz na miesiac na sushi mamy taka umowe
Genji tak nazywa sie tak knajpa ma na szczescie w swojej ofercie nie tylko sushi i mozna sporobowac roznych fajnych i nie fajnych dan kuchni japoñskiej xD
poza sushi bardzo lubie Kimchi w kazdej postaci, tempure, zupe miso i duzo innych smako³yków ktorych juz teraz nie pamietam
A tak w ogóle jak smakuje to sushi ?=-= bo ca³y czas siê bojê tego spróbowaæ O.o
smakuje bardzo pysznie znaczy jak nie lubisz ryb w ogole to nie probuj bo pewnie nie bedzie ci smakowac
ale jak lubisz ryby i ryz to powinno byc ok :P z sushi moim zdaniem jest tak ze pierwszy raz jest Ok, drugi raz jak jeszc jest juz dobre a potem aaaaa uwielbiasz i nie mozesz bez niego zyc
jezeli boisz sie o glony to zawsze mozesz sprobowac bez glonow z ryzem i np z lososiem i ogorkiem/awokado(jesli lubisz ) moim zdaniem to jest najlepsze rozwiazanie na poczatek ;]
ja pomimo tego ze uwielbiam sushi tez nie lubie wszystkiego, jak widze sushi z tykw± to mi sie zbiera na wiadomo co xD tak samo sashimi nie tkne..... no chyba ze z lososia i w jakies salatce xD
ryby bardzo lubiê ^^ aczkolwiek jak s³yszê glonu to mi siê zbiera O.o. Ry¿ to zale¿y kiedy lubiê z sajgonkami tak (juz wiem ¿e to nie jest potrawa japoñskaXD), ze ¶mietan± i truskawkami i takimi innymi tez ale nie wiem czy z ryb± bym polubi³a O-O. Zreszt± trzeba spróbowaæ aby siê przekonaæ XD.
jak lubisz ryby to powinno ci smakowac, ja bardzo lubie wedzonego lososia a surowy jest bardzo podobny w smaku, z innymi rybami jest roznie, tunczyka bardzo lubie ale w sushi srednio mi smakuje, krewetki sa pyszne , halibut tez *_*
O-O ale ty siê na tym znasz. Eh muszê koniecznie odwiedziæ jak±¶ knajpkê z japoñskimi potrawami, bo widzê ¿e w tyle zostajê XD.
To dlaczego mi sushi tak bardzo nie smakowa³o chocia¿ kocham je¶æ ryby? O.o
napisa³am powinno xD a nie musi a ile razy jad³as/le¶ sushi ?