Wiêc chcia³abym sie dowiedzieæ od was co my¶licie na temat j. japoñskiego ?? Niektórzy uwarzaj± ¿e Japoñczycy post±pili samolubnie tworz±c tak trudny do nauczenia jêzyk a jeszcze inni mówi± ¿e to cudowny jêzyk jedyny w swoim rodzaju i ucz±c sie go mamy szanse spróbowaæ czego¶ nowego.... A wy co my¶licie na ten temat.?
Ja my¶lê i¿ jestem trochê za tym i za tamtym, bo troche przesadzili z ilo¶ci± alfabetów i w ogóle lecz to nie znaczy ¿e nie mam zamiaru poprzestaæ na nauce. ! O nie.! Bêdê sie go uczyæ choæby nie wiem ile.! xD
I zgadzam siê z tym ¿e ten jêzyk jest cudowny i pe³en uroczych wyrazów i "krzaczków" Bo przecie¿ pos³ugiwali siê nim Samuraje, Gejsze a teraz normalni ludzie którzy po prostu maj± szajbe na punkcie Japonii
Wiêc je¶li kto¶ z was uczy sie j. japoñskiego , niech sie nie poddaje !! Bo wasza praca mo¿e bardzo zaowocowaæ w przysz³o¶ci . Dziêkuje xDDD
japonski jest bardzo trudny i bardzo ³adny niezwyk³e s± te ich znaki ja jestem dumna, ¿e siê uczê tego jezyka, i pamiêtasz, Miko-chan? jedziemy razem do Japonii!!! ^^
ju¿ sie nie moge doczekaæ bedzie zajefajnie
san to do kobiet, kun do facetów, chan to s³odkie zdrobnienie ^^
s± tez oczywi¶cie inne przyrostki..
tak wogóle to przy -san p³eæ nie ma znaczenia. Mo¿na to przet³umaczyæ jako pan, pani czyli to samo co -sama
no niby tak ale jeszcze nigdy nie spotka³am sie w mandze lub nime by do faceta by³a koñcówka -san xD
Maruta to moshimasu. watashi-wa porando-jin desu. Neko-ga suki, manga ni muchu, mushi ga kirai. xDDD
LOL xD zrozumia³am tylko, ¿e jeste¶ Polk± xDDD Viva moja d¿aponesia xDDD ale¿ ja jestem uzdolniona jêzykowo ^^"
i oto mi chodzi³o xDDD
haha psychol <2>
nazywam sie marta, jestem z polski, szaleje za mang±, no i b. lubie koty, a nie lubie robaków tak to mnij wiêcej sz³o :P
xD ale po fakcie domy¶li³am siê jeszcze, ¿e czego¶ nienawidzisz :p hehe xD dziêki za wyja¶nienie