Tak, nudzi³o mi siê
Jako, ¿e tematu o tej grze jeszcze nie by³o tak wiêc trzeba to zmieniæ.
Nie bêdê siê tu rozpisywaæ na czym ona polega bo wszelkie info mo¿na znale¿æ na oficjalnej polskiej stronie Touhou - klik
Grali¶cie kiedy¶? Jaka jest wasza ulubiona czê¶æ? Co was urzek³o w tej grze? Jakie s± wasze ulubione postacie?
Touhou to nie tylko ¶wietne projekty postaci, ale równie¿ muzyka (i ta z gry i ró¿ne aran¿acje).
Kilka przyk³adowych utworów z gry:
Plain Asia
U.N. Owen was her?
Lunatic Eyes
Flowering Night
A tu kilka aran¿acji, remixów itd...
Bad Apple
Light Travel Distance
Bamboo Dance
Bloody Night
Earthquake Super Shock
Tak, te piosenki pozna³am na osu
Oczywi¶cie jest tak o wiele wiele wiêcej, te tutaj s± tylko dla przyk³adu ^^
Na zakoñczenie dodam, ¿e powsta³o krótkie ova na podstawie gry. Tutaj macie link.
Tak, bardzo mi siê nudzi³o pisz±c ten post
OP,
nawet mi nudno o tym mówiæ.
Dla tych, dla których jeden link to za wiele i chc± tu i teraz pokrótce wyja¶nienie "Có¿ to takiego jest to owe Touhou?"
Touhou, inaczej Touhou Project - (wym. to³ho³, ew. touhou, znane kol. jako To³ciu lub Toho) to seria gier stworzona przez jednoosobow± grupê Team Shanghai Alice, w której sk³ad wchodzi Oota Jun'ya, znany równie¿ pod nickiem ZUN. Pierwsze gry z tej serii by³y robione na platformê PC-98 (odpowiednik Amigi). Do tzw. Ery Windowsa zaliczaj± siê gry od 6 wzwy¿. Oficjalnych gier jest obecnie 14 (demo Touhou 14 wysz³o na obecnym Reitaisai), do których do³±czaj± siê kolaboracje ZUNa z m.in. Tasofro (zwane spinoffami, s± to najczê¶ciej bijatyki i charakteryzuj± siê kropkami w numeracji, np. 7.5, 12.5). Je¿eli wzi±æ do tego ponad 200 fandomowych gier, tony doujinów oraz miliardy artworku, mo¿na zauwa¿yæ ¿e historia "gier o ma³ych dziewczynkach w ¶miesznych czapkach" rozros³a siê do poka¼nego uniwersum.
To tyle na pocz±tek, reszta rozwidla siê jeszcze bardziej.
@tl;dr: Touhou to nie anime.
Wishmaster napisał:
Grali¶cie kiedy¶? Jaka jest wasza ulubiona czê¶æ? Co was urzek³o w tej grze? Jakie s± wasze ulubione postacie?
Tak, gram tak od 3 lat. Moja ulubiona czê¶æ to SA (11), bo umiem j± jako tako przej¶æ (na przekór g³osów innych ludzi). Co mnie urzek³o? Po czê¶ci muzyka, ale g³ównym bod¼cem by³y ONE >< Moj± ulubion± postaci± jest moja waifu, poza ni± lubiê Cirno, Chen, Kyouko, Koishi, Flandre...tak naprawdê wiele z nich siê lubi, taka poligamia. :p
Ostatnio edytowany przez luc537 (2013-06-01 15:42:34)
Hoh jak ja dawno za³o¿y³am ten temat. Od tego czasu wiem trochê wiêcej o Toho.
Osobi¶cie jestem w to s³aba, przesz³am zaledwie wiêkszo¶æ easy i jeden normal. Mimo wszystko nadal uwielbiam te gry i mi³o, ¿e jeszcze jaki¶ fan siê tego znalaz³ ^ ^.
Ulubiona czê¶æ? Najprawdopodobniej SA za postacie oraz muzykê i byæ mo¿e jeszcze IN.
Urzek³a mnie muzyka, któr± zreszt± pozna³am na Osu!, a pó¼niej dopiero postacie. Pierwsz± postaci±, któr± siê zainteresowa³am by³a Keine i która do dzi¶ jest moj± ulubion± postaci±. Za ni± znajdzie siê jeszcze Mokou, Orin, Yukari i wiele innych.
No ja owszem, podobno te¿ patchowa³em ale luknê.
13.5 znacznie siê u³atwi³a dla nieumiej±cych graæ w poprzednie bijatyki (tu nie trzeba wciskaæ tylu przycisków i krêciæ æwierækó³ek), mo¿e nawet w my¶l zasady "easy to learn, hard to master".
No i masz cleara Story mode nawet z kontynuacjami.
Z fabu³± czekam do wydania eng-patcha.
Dupa xD pobra³em, rozpakowa³em, zainstalowa³em (btw. zamiast zwyk³ych liter podczas instalacji by³y jakie¶ znaczki ¶mieszne), otworzy³em a tu error, ¿e niby brak jakiego¶ pliku. No trudno, drugi raz mi siê nie chce ¶ci±gaæ.
Te¿ tak mia³am, znaczy, ja tak mia³am z wiêkszo¶ci± gier z toho i po¶ci±ga³am wszystkie te pliki z neta. Jednak je¶li chodzi o Hopeless Masquerade to i nawet z tym nie mog³am tego uruchomiæ i w sumie ju¿ siê podda³am. ;<
Hopeless Masquerade trzeba uruchamiaæ z Applocale. To taki widowsowy programik, który uruchamia dan± grê czy program w natywnym jêzyku (tu w japoñskim). Wyszukaj w google, pobierz, zainstaluj i wybierz 13.5 przez niego. To rozwi±¿e dziwne znaczki (chyba ¿e japoñskie s± same w sobie dziwne, to nie poradzê).
Drug± spraw± s± tak zwane przeze mnie .dlle. Po prostu gdy pojawia ci siê error, zapamiêtaj lub zapisz nazwê tego dlla (najczê¶ciej rozpoczyna siê on dx9 albo dx10), wyguglaj i pobierz, a nastêpnie po prostu wsad¼ tam gdzie znajdzie ten plik (do folderu z gr±). Naczê¶ciej wymaga od 1 do 7 takich plików, wiêc mog± byæ errory jeszcze po tym.
Jak jeszcze jakie¶ problemy to na PW, i tak muszê to samo zrobiæ ><
Ostatnio edytowany przez luc537 (2013-06-02 13:38:01)
Z dll to ju¿ dawno sobie poradzi³am (bo wiêkszo¶æ gier wtedy przesta³a mi dzia³aæ, ale pomimo tego nadal nie chce siê uruchomiæ, a z tego co zrozumia³am Applocate pomaga tylko przy usuwaniu dziwnych znaków.
@Wish
Reinstalnij to jeszcze raz. potrzebne pliki masz tu Osobi¶cie nie wiem co poradziæ dopóki nie zobaczê screena i/albo siê nie zapytam.
Je¶liby chodzi³o o wersjê bitow± windowsa, to mia³bym k³opoty przy instalce na lapku, a takich nie mia³em.
rozumia³bym, gdyby¶ chcia³a mieæ HM jedynie dla tañcz±cej Rin
Chodzi konkretnie o b³±d 0xc00000ba. Widzia³am jak ludzie polecali jakie¶ programy do czyszczenia takowych b³êdów, no ale wiadomo "chcesz to zap³aæ" to te¿ jest jaki¶ darmowy sposób na usuniêciu tego cholerstwa?
Hmm, wg mnie musisz usun±æ krzaki z folderu z gr± i zamieniæ na nasze (czyli nazwaæ go jako¶). Wujek Googel nie ma odpowiedzi bezpo¶rednio dla Touhou, ale pewnie chodzi o te kanjia.
P.S: nie graj dopóki za³atasz gry patchami, u mnie nawet z nimi Koishi wyrzuca na Pulpit
Double post po prawie dwóch latach. <- wymówka
W tym topicu skoñczy³o siê na HM, a do tej pory wysz³y 4 nowe gry. Odpowiednio:
Touhou 14 - Double Dealing Character: Kontynuacja eposu o Gensokyo, gdzie incydentem jest powszechna rebelia narzêdzi. Innymi s³owy, kijek Reimu siê jej nie s³ucha, Marisa ma ogieñ zamiast rozpierdzielaj±cego lasera, a Sakuya (playable) nie kontroluje ju¿ no¿y. W¶ród nowych postaci: syrena, Bezg³owy Rycerz, wilko³ak, japoñskie instrumenty, postaæ eksklamuj±ca "I FLIP THIS SHIT", oraz najmniejsza Loli z mich± ry¿u i nawiêkszym z³otym m³otkiem. Gra przyjazna dla ka¿uali w danmaku.
Touhou 14.3 - Danmaku Amanojaku - Impossible Spellcard: by³o co¶ dla ka¿uali, teraz hardkorzy. Omiñ wszystkie niemo¿liwe uk³ady pocisków, wykorzystuj±c do tego podwêdzone w stylu Marisy rzeczy. Gra z typu fotograficznych.
Touhou 14.5 - Urban Legend in Limbo - W Gensokyo jest du¿o mitycznych postaci. Co, je¶li dziewczynki wykorzystuj± miejskie creepypasty do walki w stylu HM? Rozpierducha. Nowa postaæ pochodzi jednak z 3ciej gimnazjum ¦wiata Zewnêtrznego.
Touhou 15 - Legacy of Lunatic Kingdom - Najnowsze demo najnowszej gry. Bêdzie co¶ o królikach z ksiê¿yca, tak jak to by³o w IN. Osobny tryb dla pocz±tkuj±cych w danmaku - przechod¼ grê jak ksi±¿kê.
A MIMA NADAL NIE WRACA xD
Ostatnio edytowany przez luc537 (2015-06-22 12:16:10)
O, nawet nie wiedzia³am, ¿e a¿ tyle czê¶ci ju¿ wysz³o, bo ostatnio w ogóle w Toho nie grywam, jedynie raz na jaki¶ czas zainteresujê siê uniwersum. Gra³am jedynie z tych nowszych w DDC i polubi³am Seije Kijin. Jak pierwszy raz gra³am to takie WTF co siê dzieje i nie mog³am siê przestawiæ. Nie powiem, ciekawie to zrobili. O i jeszcze Impossible Spellcard patrzy³am, ale z pewno¶ci± to nie dla mnie. Resztê spróbujê w najbli¿szym czasie ogarn±æ.
btw. Mima ju¿ raczej nie wróci xd