też kocham japoński i kulturę tam panującą jak oglądam czasem anime to też wolę
japoński od polskiego dubbingu, napisy i już aby dubbing angielski nie był bo to niewypał
przymierzam się do rozpoczęcia nauki języka japońskiego i w przyszłości wyjechać tam na wycieczkę
a jak jakimś przypadkiem znajdę pracę ;p (przypadkiem) to se zostanę na dłużej i pomieszkam tam z miesiąc ;p
w tym roku wybije mi 18 a jak skończę szkołę zarobie z 6tyś i wycieczka ;p
Ostatnio edytowany przez Kazuma (2009-01-30 16:03:17)
dobry plan ^^ porobisz dla nas zdjęcia w Japoni? =DD
mi też sie marzy wycieczka do kraju kwitnącej wiśni, ale nie chcę tam pracować ani mieszkać xD ^^ a japoński idzie mi powoli coraz lepiej
Dantechild
w sumie tez mam takie marzenie ale nie sadze zeby sie kiedys spelnilo, chociaz kto wie ...
Nekou napisał:
ale nie chcę tam pracować ani mieszkać xD ^^
no to tak samo jak u mnie .
Mam plan, aby wyjechać na 2-3 miesiące, zwiedzić całą wyspę, osłuchać się z językiem, kulturą i wracam
Wierzę, że jest to możliwe .
Serpetaliar napisał:
w sumie tez mam takie marzenie ale nie sadze zeby sie kiedys spelnilo, chociaz kto wie ...
Dlaczego nie sądzisz aby się udało?
być może jestem naiwna, ale marzenia się spełniają jeżeli człowiek wierzy, że mu się uda
No właśnie jeśli sobie wmawiasz, że czegoś nie zrobisz lub że coś Ci się nie uda to wiadomo, że tak będzie. Dlatego trzeba wierzyć i mocno chcieć i się starać to zrealizować :mrgreen: No ja tez chce do Japonii, ale mieszkać nie... tylko zwiedzić. Hmm myślę że mieszkanie tam oznaczało by koniec mojego życia... niestety, pisząc życia mam na myśli nie śmierć fizyczną, a duchową. Sami wiecie jaka jest sytuacja Japończyków w Japonii.
w marzenia trzeba wierzyć ^^ nawet jak za 5 lat nie bede miała funduszy to i tak się nie poddam xD :]
z pracą trochę przesadziłem, ale mam kilka nazw małych wioseczek i większych do jakich chcem jechać na okinawie na plaży też se troche pobędę pozwiedzam kraj lepiej niż niejeden japończyk ;p zwiedze napewno tokyo, a co do tych zdjęć to nieprędko za 2 lata z kończę szkołę
jeszcze kasy na podróż zarobić i coś na pewno to 3lata jakoś przedział 2.5/4max
Kazuma: GAMBATE HAIKITE!
Vasa: Ojj... zdążysz się podszkolić xD
jak będzie trzeba to autostopem do japoni jeżeli jest to możliwe, a tak po za tym dla początkującego jakie źródło nauki byście polecali??
Hah rozumiem... zobaczy się
Co do japońskiego to wszystkie podstawy i spory zasób słówek w internecie można. Ale są tez kursy na realu, poza słownictwem uczysz się także podstawowych rzeczy typu jak się zachować, jak posługiwać się pałeczkami etc. xD
jOŁ ~.┼
ludzie, temat jest "J.japoński. ! , nie kuchnia japońska...
No więc właśnie, dlatego polecam internet mimo wszystko (może to też dla tego, że jestem zwolenniczką wszystkiego co w metalowej skrzynce zwanej komputerem się dzieje xD)