Cze¶æ,
ten temat jest po to aby ogólnie porozmawiaæ o architekturze japonii, której osobi¶cie jestem fanem, a czym wam siê podoba, mo¿e macie jakie¶ ulubione budowle?
Ja jak ju¿ mówi³em bardzo lubiê architekturê japoñsk± w³a¶ciwie od niej zaczê³a siê moja mi³o¶æ do japonii, m&a.
Moja ulubion± budowl± japoñsk± jest chyba Hōryū-ji , te zdobienia s± po prostu zajebiste... Podobaj± mi siê te¿ bardzo ogrody japoñskie, co¶ piêknego. Ile da³bym ,¿eby mieæ ³adny drewniany domek a obok niego taki piêkny ogród .
No nic , ja ju¿ siê nagada³em teraz wy podzielcie siê swoim nastawieniem do architektury japoñskiej < 3
Architektura w Japonii to bardzo ciekawy temat : )
Je¶li chodzi o jej tradycyjn± formê - uwielbiam. Ma³e, niebanalne ornamenty, wszystko robione tak dok³adnie i misternie. Nie ma tam przepychu (jak np. w dobrze znanym wszystkim baroku). Uwielbiam skrupulatno¶æ u Japoñczyków i bolejê nad tym, ¿e strasznie ich ci±gnie do zachodu, próbuj± siê do nas upodobniæ, podczas gdy my zachwycamy siê ich kultur± i architektur±. Smutne, ale dobrze, ¿e dbaj± o tradycjê.
A, je¶li chodzi o moj± ulubion± budowlê, to jest to najbardziej znany "zamek" w Japonii (szkoda, ¿e wiele ich siê nie osta³o). Mówiê tu o Shirasagi-jō - Zamku Bia³ej Czapli.
Zdjêcie z Wikipedii, moje lenistwo nie zna granic.
poznaje t± budowle, a je¶li chodzi o przepych to architektura japoni nawet opisywana jest w taki sposób ,¿ê "Japoñczycy, w przeciwieñstwie do Europejczyków, nie czuj± siê panami przyrody, a jedynie jej czê¶ci±."
I dlatego starali siê budowaæ tak aby wszystko ³adnie wspó³gra³o z przyrod±