no w³a¶nie - czy macie styczno¶æ z Japoñczykami?
Jak± drog±? (MSN, skype, mo¿e jakie¶ fora?)
No i jakie s± wasze odczucia na ten temat?
Temat za³o¿y³am, wiedziona poczuciem beznadziei, poniewa¿ ponad 99% Japoñczyków z którymi rozmawia³am, by³o delikatnie rzecz ujmuj±c (!) napalonymi ¶winiami ( 1% nale¿a³ do Japonek.) .
jO£ ~.┼
Có¿, mój poziom jêzyka japoñskiego po czê¶ci mi to uniemo¿liwia. A poza tym w jaki sposób zdoby³a¶ z nimi kontakt ( ?!?! ) Z jakiego¶ forum, stronki ? W sumie by³oby ciekawie mieæ chocia¿ jeden taki kontakt... tylko w jaki sposób takie znajomo¶ci nabyæ ?
nie no, rozmawia siê po angielsku.
no w³a¶nie kierowa³am do was to pytanie ja w sumie korzystam
http://friends.japan-guide.com ( choæ moim zdaniem nic st±d m±drego nikt nie wyniesie)
albo przez jakie¶ pal-peny. To by³ jedyny udany kontakt.
Co innego jak jednak rozmawiasz z jakimi¶ ¶wirami przez net a spotkasz ich w rzeczywisto¶ci Mam kontakt z Japoñczykami na codzieñ i wszyscy s± bardzo sympatycznymi lud¼mi. Chocia¿ kolega Japoñczyk pyta³ mnie o ró¿ne dziwaczne zwroty i o to jak one bêd± brzmia³y w wersji polskiej :P
A moje odczucia z kontaktem tylko przez internet. Jak dawniej szuka³em 1szych kontaktów to na mixi ( dla niewtajemniczonych , japoñska wersja grona ) nikt nie chcia³ mnie przyj±æ do znajomo¶ci ani odpisywaæ. Chyba nie s± zbyt sk³onni dodawaæ nowych znajomych spoza Japonii
JA pozna³am tylko jednego Japoñczyka, przyjecha³ do naszej szko³y w ramach wymiany miedzy studentami, mia³ u nas prezentacje o Japonii i kulturze n angielskim. Po japoñsku umiem siê tylko przedstawiæ,( czego mnie on nauczy³) tak¿e rozmawiali¶my tylko po angielsku. Moje odczucia s± jak najbardziej pozytywne, to by³ przesymapatyczny facet, z du¿ym poczuciem humoru, dystansem do siebie i wielki fan i twórca mangi anime, tak¿e po lekcji trochê pogadali¶my^^ niestety, nie wymienili¶my siê ¿adnymi namiarami, wiêc nie mam jak dalej ci±gn±æ tej znajomo¶ci
Ja poznaje wiele Japoñczyków m.in jak gram w Osu. A z jednym jako¶ siê tak bardziej zaprzyja¼ni³am i piszemy ze sob± bardzo czêsto - po angielsku oczywi¶cie : D Ogó³em s± bardzo sympatyczni, przynajmniej z tego co tak z nimi pisa³am. Niestety tak normalnie to nie mia³am z nimi styczno¶ci