Tytu³: Nodame Cantabile
Rok wydania: 2007
Autor: Tomoko Ninomiya
Liczba odcinków: 23*
Gatunki: komedia, okruchy ¿ycia, romans
Krótki opis: Wyobra¼ sobie przystojnego i niezwykle zdolnego studenta tokijskiej akademii muzycznej, a nastêpnie dodaj do niego ¶wietn± pianistkê z wiecznie przet³uszczon± g³ow± mieszkaj±c± w ma³ym pokoiku przypominaj±cym Stajniê Augiasza (albo i gorzej ;) ). Teraz spróbuj dodaæ do tej ekscentrycznej pary dopracowan± fabu³ê, niebanalne poczucie humoru oraz cudown± muzykê. W ten oto sposób powstanie ci Nodame Cantabile.
Mo¿e jednak od pocz±tku... Shinichi Chiaki (nasz przystojniak z akapitu powy¿ej) to student z klasy fortepianowej. Ch³opak podziwiany przez wiêkszo¶æ szko³y za ogromny talent i (je¶li chodzi o tê damsk± po³owê) za wygl±d. Jak to czêsto bywa u uzdolnionych ludzi, fortepian to zdecydowanie za ma³o dla drogiego Chiakiego - jego marzeniem jest pozostanie dyrygentem... Dodatkowo Shinichi chce siê uczyæ od austriackiego dyrygenta - Sebastiana Viery, który by³ jego nauczycielem w dzieciñstwie. Jest tylko jeden drobny problem... Wyjazd za granice wi±¿e siê siê z lotem samolotem b±d¼ rejsem statkiem. W tym momencie nale¿y wspomnieæ, ¿e Chiaki nabawi³ siê urazu w dzieciñstwie po awaryjnym l±dowaniu, dlatego przeprawa za granicê jest dla niego niemal niemo¿liwa.
Pewnego razu, po wyj±tkowo nieudanym dniu, Chiaki zasypia pod drzwiami swojego mieszkania (wcze¶niej upijaj±c siê, delikatnie mówi±c). Budz± go d¼wiêki niezwyk³ej sonaty fortepianowej, a kiedy otwiera oczy... Chyba wola³by je znowu zamkn±æ. Pokój Nody Megumi (uzdolniona pianistka z pierwszego akapitu) przypomina wysypisko ¶mieci, które z pewno¶ci± nie pasuje do tych piêknych d¼wiêków fortepianu.
Moja ocena: Anime idealne pod ka¿dym wzglêdem, przynajmniej dla mnie. Zró¿nicowane postacie o oryginalnych charakterach (tak, my¶lê o Nodame), momentami doprowadzaj±ce nawet do ³ez z powodu nadmiaru ¶miechu. Ciekawa fabu³a - do tej pory spotka³am siê tylko z jedn± seri± przedstawiaj± studentów akademii muzycznej (La Corda D'Oro - swoj± drog± seria du¿o gorsza od NC). Mimo wszystko najlepsz± stron± ca³ego anime jest muzyka. Nawet ja, osoba, która nie przepada za muzyk± klasyczn±, rozp³ywa³am siê przy d¼wiêkach orkiestr. Oprócz tego wiele siê nauczy³am :) Ciekawe, czy wy wiecie, kto to jest koncertmistrz? Ja nie mia³am pojêcia :P
Podkre¶lam, ¿e to jest seria z gatunku Josei. Przeznaczona g³ównie dla dojrza³ych widzów (tak samo jak np. Paradise Kiss). Mimo du¿ego poczucia humoru, autorka podesz³a powa¿nie do tematu zwi±zanego bezpo¶rednio z muzyk±.
* Pierwsza seria liczy sobie 23 odcinki. Tak siê sk³ada, ¿e Nodame Cantabile ma równie¿ swoje kontynuacje. Nodame Cantabile: Paris Hen (11 odcinków) oraz Nodame Cantabile: Finale (11 odcinków). Uwa¿am, ¿e nie ma sensu tworzyæ trzech tematów, poniewa¿ wszystkie trzy serie trzymaj± podobny poziom, bohaterowie siê nie zmieniaj± (dochodz± tylko nowi). O wszystkim mo¿na dyskutowaæ tutaj ;)
Wysz³o d³u¿ej ni¿ planowa³am, ale mam nadziejê, ¿e czego¶ siê dowiedzieli¶cie o tej serii ;)
Ostatnio edytowany przez Nighty (2011-10-15 19:00:59)
W³a¶nie siê za te anime biorê. Jestem na 5 odc. i na razie ¶wietnie. Tylko kreska mog³a by byæ trochê lepsza ; )