Ja to z Animką oglądałam, kiedy miałam około 7 lat, a jakoś mi się nie wydawało to przygnębiające, smutne, mroczne itd. Jakby to było takie, to bym się chociaż raz poryczała się (bardzo takie rzeczy przeżywam) i byłoby mi przykro z powodu śmierci jakiejś osoby (było mi przykro jedynie L, bo on jako jedyny, który umarł był dobrym człowiekiem).
Ostatnio edytowany przez shuubi (2011-04-21 07:36:06)
Ale to całkiem co innego, jako dziecko oglądało się różne rzeczy nie zważając na to uwagi czy się to rozumie czy przeraża itp. Na kanale niemieckim gdzie animców dużo puszczali pierwszy raz oglądałam One pieca nic nie rozumiejąc i wtedy po kilku latach dopiero mój brat odświeżył mi pamięć o tym anime, bo totalnie nic nie pamiętałam. Więc myślę że jakbyś wtedy Death note'a nie oglądała tylko teraz to interpretacja i odczucia były by całkiem inne (nie mam zamiaru nikogo obrażać i posądzać tylko wyrażam moją opinię ). Wiem że każdy ma własne zdanie, ale jak dla mnie Death note jest w 100% mroczny, sam tytuł przeraża " Notatnik śmierci"!
Wydaje mi się, że całe sedno sprawy polega na tym, że inaczej rozumiemy to, że jakaś seria jest mroczna. Dla mnie jest to rodzaj specyficznego klimatu (jak w D.Gray-Mania, Kuroshitsuji, Hellsingu, itp.). Death Note, według mnie, takiego klimatu nie ma, jego klimat jest po prostu "ciężki", nie przeczę, że dla części widowni może być przygnębiający (jak dla mnie starał się taki być aż za bardzo, przez co stawał się momentami śmieszny), jednak nie to uważam za wyznacznik tego, że coś jest mroczne.
Jeśli szukasz dobrej fabuły, walk i akcji na poziomie polecę Claymore. Opowiada o Clare, która została Claymore aby zemścić się. Fantasy w czystej postaci.
Moze... Doubt?
Mogę zaproponować Conana, w końcu kryminał a wiele zagadek które Conan rozwiązał były mroczne i przygnębiające , tak ja w każdym razie myślę XD