Doprawdy nie mam pojęcia, czy taki temat nie zdążył już zaistniec na forum. W razie czego proszę o usunięcie mojego tematu.
Pojęcie ,,cosplayu" najlepiej wyjaśnić przebieranie się za postacie z mang i anime. (Do kategorii cosplayu często sa również zaliczane przebieranie się w stroje tzw. ,,gothic lolity".) Stroje można kupić w internecie lub tez przygotować je samodzielnie. Dużo lepszy efekt uzyskuje się (osobiscie nikogo nigdy nie cosplayowałam, więc opieram się na przykładach ujrzanych cosplayów innych osób), jeżeli do dobrego stroju dojdzie naśladowanie mimiki i charakteru wybranej postaci.
Osobiście zdecydowanie jestem za cosplay' owaniem .... jeżeli dana osoba nadaje się do tejrze czynności. Dane mi było ujrzeć bowiem ogromną liczbę nieudanych cosplayów, które w większości nie były przyjemnym widokiem dla oczu. Moim zdaniem niektóre osoby ośmieszają się poprzez cosplay, więc nie powinny go robić. Właśnie z tego powodu sama nie robiłam nigdy cosplayu - po prostu sie do tego nie nadaję.
W tym temacie chciałabym zobaczyć wasze opinnie na temat cosplayu oraz zdjęcia związane z tymże tematem, które zrobiliście sami, bądź tez znaleźliście w internecie.
Oto przykłady udanych (wedłóg mnie) cosplayów:
Rhode z D-gray mana. Wedłóg mnie - bardzo dobry cosplay. Ogromnie podoba mi się mimika autorki; Doskonały przykład tego, że nie trzeba malować twarzy na szaro, aby móc dobrze scosplay'ować noah.
Kanda, także z D-gray mana. Świetny (według mnie) cosplay. Moja koleżanka, wielka fanka Kandy, stwierdziła, że ,,zakochała się w tym zdjęciu" XD.
Wiesz, może mam 11 lat, ale wiem co mówię. Cosplay przede wszystkim powinien być dobrą zabawą i tyle, a jeśli nawet wygląda się tragicznie, to i tak będzie z tego kupa śmiechu.
Zgadzam się z tobą shuubi. Ja mam dużo frajdy oglądając grubych facetów przebranych za np. sailorki xD
Bo to właśnie o to chodzi xD, o wielką frajdę. Np. Animka ostatnio zrobiła cosplay pseudo Nekozawy xD a że nie miała niczego co belzenefa przypominało, to wzięła rękawice kuchenną xD
Nie pseudo a w "wersji domowej". Tak to wyglądało
A co wy na to, żeby tak się zabawić i wrzucić parę tego rodzaju zdjęć z PRAWIE cosplayu?
Boskie xDD
A to zdjęcie powaliło mnie na kolana xD Sailorki w średnim wieku xDD
A to ja jako Naruto
Nie ma to jak nóż do masła xD
Aaa ja się ciebie boję shuubi. Groźnie z tym nożem wyglądasz
A to ja w opasce Konoha i z shurikenem ( prawdziwym!)
Fajne zdjęcie ^o^, czy ta opaska też z konoha-senpu xD ?
No ba, jasne że tak ^o^ prezent na Gwiazdkę od mojego brata ^^
Hej, T(y)aoistka, może ty zrobisz domowy cosplay, co?
Może zagramy że ktoś mówi postać, a ktoś robi cosplay? ^o^
Wygrzebałam jeszcze jedno moje zdjęcie, które od biedy można nazwać cosplayem
tiara przydziału? xD
Nom ^o^ ze Słowacji. Kupiłam sobie w parku wodnym i tak paradowałam w niej i kostiumie kąpielowym. Tata jak mnie zobaczył to zagroził, że jak będę w niej chodziła, to do Polski wracam na piechotę xD