Ja ogl±da³am wszystkie (?) kinówki anime bardzo dobrego japonskiego "re¿ysera" Hayao Miyazakiego. S± to "Spirited Away" ("W krainie bogów"), "Ruchomy zamek Hauru" i "Ksie¿niczka Mononoke" (chyba "Ksiê¿niczka demonów"). Ten pierwszy mam na video, ten drugi na dvd, a trzeci ogl±da³am kiedy¶ w TV. Wszystkie 3 s± EXSTRA i warto je obejrzeæ!! S³yszli¶cie o kturym¶?? ^^
Oprucz tego ca³kiem niedawno syn Hayao nakrêci³ swoj± pierwsz± kinówkê pt. "Opowie¶ci z Ziemiomorza" - jeszcze w tym roku by³a puszczana w niektórym kinach w Polsce (oczywi¶cie ogl±da³am)^^.
Ale i tak raczej najlepszy by³ jak dla mnie "Ruchomy zamek Hauru".
Ja widzia³am "Spirited Away" i podoba³o mi siê, no poza kresk± bo to trochê nie w moim gu¶cie, ale ogólnie fajne
Ogl±da³am Ruchomy zamek Hauru i Ksiê¿niczka Mononoke ^^
Oba mi siê podoba³y, ale ten drugi bardziej xD
Aczkolwiek kreska mi siê totalnie nie podoba;p
Hmmm... chyba bêdê musia³a nadrobiæ zaleg³o¶ci :p bo czujê siê niedoinformowana xD
Ksiê¿niczkê Mononoke ogl±da³am chyba jak mia³am 8 lat. Pó¼niej te dziki i wilki mi siê po nocach ¶ni³y :przestraszony
ale ogólnie bardzo fajny film
ruchomy zamek, w krainie bogów i totoro
Ja widzia³am "W karinie bogów" i "Ruchomy zamek Hauuru" "Mój s±siad Torotoro" i te anime s± jednymi z moich ulubionych, maj± fajny klimat Jeszcze widzia³am "Szept serca" ale jako¶ nie rzypad³o mi to do gustu. A widzia³ kto¶ ju¿ to nowe anime o rybce, hyba Ponyo?
OOO temat dla mnie... uwielbiam jego filmy akurat nie mam na ¿adnych no¶nikach prócz dysku kompa ale cieszê siê niezmiernie bo ju¿ nied³ugo bêdê mog³a zobaczyæ kilka jego filmów na wypasionym ekranie niach niach
Nie zazdroszczê bo... sama te¿ bêdê mia³a takow± okazjê :P hehe
A jak poczyta³am sobie bibliografiê Hayao Miyazakiego to przys³owiowa szczêka mi opad³± ! Wiedzieli¶cie, ¿e siedzi w jury przyznawania Oskarów ?!?!?
Serio? O.o Tego nie wiedzia³am. Jednak w jaki¶ sposób jest do docenienie re¿yserów anime.
no có¿... mnie to te¿ umknê³o ale to ¿e sam oscara dosta³ to wiem
fajnie, jednak facet ma nie tylko talent, ale te¿ zna siê na tym co robi, bo robi to ju¿ od ponad 30 (?!) lat
Tu¶ - idziesz na przegl±d? ca³a niedziela Miyazakiego mrrrrrrr
EDIT
oj, to by³o dopiero co¶ ^^ Miyazaki na wielkim ekranie to po prostu raj ^^ Totoro w jeszcze wiêkszym wydaniu, zamek Hauru dos³ownie przys³aniaj±cy ¶wiat... no piêknie, po prostu piêknie ^^ warto jego filmy obejrzeæ w kinie, bez dwóch zdañ.
Ostatnio edytowany przez Dementia (2010-09-27 01:16:31)
Telewizja polska planuje pu¶ciæ kilka kinówek ze studia Ghibli w telewizji + felieton na temat Ghibli (10min przed seansem)
TVP Kultura 7 luty 20.10 Nausicca - http://tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23535 … iny-Wiatru
TVP Kultura 9 luty 20.10 Laputa - http://tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23535 … ebny-zamek
Mo¿liwe ¿e jest / bêdzie tego wiêcej.
No to chyba zacznê w koñcu ogl±daæ TVP Kultura
Yay, jestem ¶wie¿o po filmie "Nausicca z Doliny Wiatru" Film zrobi³ na mnie ogromne wra¿enie, szczególnie wspania³a historia w nim opowiedziana. Filmy Miyazakiego chyba maj± to do siebie, ¿e potrafi± naprawdê poruszyæ widza.
Nausicca to bardzo dobre kino, z piêknym przekazem. Pokazuje, ¿e przyroda nie jest z³a, choæ nieraz nie potrafimy jej okie³znaæ - to tylko dzia³ania cz³owieka j± niszcz± i degeneruj±.
Ja ju¿ siê nie mogê doczekaæ a¿ puszcz± na TVP Kultura "Mój s±siad Totoro" i "Ksiê¿niczka Mononoke"