A ja siê uczê sama. Mam s³owniczek japoñsko-polski, kanji z podstawowymi zwrotami itd., p³ytê do tego (go¶ciu mówi np. ohayo i ja powtarzam, jest super). To jest zar±bisty jêzyk i nie wiem dlaczego jest ³atwiejszy od naszego. Mo¿e w wymowie tak ale ile oni maj± alfabetów?! W sumie u nas jest wiêcej rzeczy do nauczenia siê . A po za tym jestem ze wsi a w szkole nigdzie ¿adnych zajêæ nie ma . Jestem jedyn± osob± w szkole co siê interesuje M&A. Chyba ¿e niektóre osoby za jetixowym Naruto i to wszystko . A ostatnio nauczy³am siê liczyæ do 10 . Teraz do dwudziestu itd. wiêc chyba dobrz mi idzie. Jeszcze alfabetu siê muszê nauczyæ ale najpierw kanji i hiragana a dopiero dalej inne
Tak jak wielu z Was staram siê uczyæ we w³asnym zakresie, ale wiadomo jak to wygl±da Oczywi¶cie staram siê, ale czasem czasu brak przez szko³ê T.T
Najlepiej by³oby siê uczyæ u jakiego¶ sensei'a prosto z Japonii, albo i¶æ na studia zwi±zane z tym jêzykiem, ale nie dostanê siê na nie - s± zbyt oblegane. Jednak zawsze da siê co¶ pod³apaæ w trakcie ogl±dania anime
Traktorek~ (Moderator)
Ja studiuje Japonistykê i wcale nie jest prosto, ju¿ mi siê zaczyna wszystko we ³bie mieszaæ... no ale staram siê byæ dzielna
kawowa_cpunka czy ty aby nie masz ma³ego b³êdu w podpisie? "Watashi wa Aya-chan", partyku³ê "wa" zapisujê siê znakiem "ha". To tylko taka ma³a uwaga jak ju¿ jeste¶my przy japoñskim. Je¶li rozumiem o co chodzi³o to chyba lepiej bêdzie わたしはあやです。 albo 私はあやです。 Sorry, ¿e siê czepiam ale mi siê od razu rzuci³o w oczy... tylko proszê siê nie obra¿aæ
Ostatnio edytowany przez LittleTractor (2010-12-15 21:36:49)
Jeeej. Ja te¿ tak chcê wymiataæ j. japoñskim TT^TT. Potrafiê tylko kawa³ek hiragany i troszkê kanji ale dalej nie wnikam. Mo¿e mi siê kiedy¶ przydadz± lekcje japoñskiego
Traktorek~ (Moderator)
No jak kto¶ bêdzie chcia³ co¶ prostego to zawsze mogê wyt³umaczyæ ^-^
Ja w tej chwili umiem ca³± hiraganê i katakanê (nawet siê nie zastanawiam nad tym jak piszê) oko³o 100 Kanji ze wszystkimi czytaniami (jeden znak mo¿e mieæ ich nawet 12 T^T) i oko³o 50 Kanji (mo¿e nieco wiêcej) które kojarzê praktycznie tylko z jednego czytania.
Ale ostatnio jako¶ zapomnia³am o nauce gramatyki i teraz jestem przera¿ona xD Napisaæ napiszê ale jak kto¶ mnie zapyta to muszê siê kilka razy zastanowiæ zanim powiem co¶ bardziej skomplikowanego.
Ostatnio edytowany przez LittleTractor (2010-12-17 20:03:51)
No, ale i tak s³ownie japoñski jest ³atwiejszy od polskiego ale pisemnie...szczerze w±tpiê
Kocham ten jêzyk, wiêc postanowi³am siê go nauczyæ. Co prawda niedawno zaczê³am siê uczyæ hiragany (takie postanowienie noworoczne ^^) i mam nadziejê, ¿e szybko j± opanujê, a potem ca³± resztê xD
to sz³o sa si su se so, na ni nu ne no, i co¶ tam jeszcze ale mam pustkê w g³owiê. Ostatnio uczy³am siê liczyæ do dziesiêciu XD, no i siê nauczy³am XD
No nie! Tylko ja lubie kaszke!? xD
Ja na pewno nie bêdê siê uczyæ przez internet albo z ksi±¿ek bo s±dzê, ¿e to nic nie da :] Dla mnie jasne jest, ¿e o wiele przyjemniejszym i ³atwiejszym sposobem bêdzie nauka przy kim¶.
W³a¶nie zamierzam terroryzowaæ rodziców, aby pozwolili mi wyjechaæ na jaki¶ obóz czy co¶ takiego zwi±zanego z jêzykiem japoñskim, bo u mnie jest du¿o takich rzeczy organizowanych. ^_^
Staram siê troszku uczyæ sama o w³asnych si³ach w poci±gu jak jadê do szko³y prze1,5h i z powrotem a czasami nawet w domu. Nie umiem za wiele takie ma³e podstawy, ale chcê siê pos³ugiwaæ tym wspania³ym jêzykiem, bo pisowni na bank ju¿ nie opanujê, no chyba ¿e hiraganê i katakanê ale kanji nigdy w ¿yciu. Nie mam dobrej g³owy do jêzyków dlatego za takie hardcorowe rzeczy siê nie biorê Xb. Mimo to nadal prê do przodu gramatyka nie jest trudna tylko wymaga intensywnej nieprzerywalnej nauki co jest ma³o wykonalne bo ¿ycie lubi p³ataæ przeró¿ne figle, szko³a zabiera ogrom czasu TT^TT. Chcê tylko umieæ nawijaæ po japoñsku do rodzinki i innych osób (taki szpanik ^^), a tak¿e kiedy¶ wyjechaæ do japoni bez obaw o jêzyk. Wymowa nie jest trudna, ale tak jak mówi³am pisownia przer±bana. Ale nie przestanê siê uczyæ omijaj±c malutkie krzaczki ^^
Ja bym bardzo siê chcia³a zacz±æ uczyæ, ale w szkole mam angielski z niemieckim, a kilka lat temu zaczê³am siê uczyæ w³oskiego, wiêc nie chcê rozpoczynaæ nauki kolejnego jêzyka, skoro tamtych jeszcze ca³kowicie nie umiem : ( Na razie tylko kilka pojedynczych s³ówek, no ale zawsze co¶.
cyaaaaaa..! ;0 ja te¿ mam angol z niemiolem .he.he.!.
no ale akurat tutaj to nie mam sie czym pochwaliæ ;D
angol-3 na koniec z tamtego roku a niemiol - 2 hehehehe..!
ja sie ucze z fona bo sobie ¶ci±gnê³êm z neta
takie lekcjeeee....jest ich chyba 42 O.o pozdrooo..! xD
jak ide i jak wracam ze szko³y to tego s³ucham .... ... ...
ucze siê ju¿ 2 tydnie i umie :
-osoby
-czasownik mieæ i byæ
- powitanie i ¿egnanie
- kilka s³owek dodatkowych typu ::..nazdrowie itd.
........ ;;;;::::::......^^
nie¼le co!? ;D
ja w wakacje zrobi³am ma³y kurs japoñskiego, przyda³ siê, ale aktualnie nie mogê kontynuowaæ nauki bo musze sie uczyæ do matury U___U po maturze zabiorê siê do japoñca z powrotem
ja tam umim tylko to co zapamieta³am z anime b±d¼ se sama z ciekawo¶ci sprawdzi³am ale zawsze co¶